TikTok, Amerika Birleşik Devletleri’nde uygulamasının yasaklanmasına yol açabilecek yeni bir yasaya karşı dava açtı. Şirket, uygulamanın satılması veya yasaklanması yönündeki çabaların anayasaya aykırı olduğunu uzun süredir iddia ediyor ve bu iddiasını federal hükümete karşı açtığı dava ile pekiştirmeye çalışıyor.
Dava dosyasında TikTok, işletmesinin ByteDance’den ayrılmasının “basitçe mümkün olmadığını” savunuyor. Ayrıca “Yabancı Düşman Kontrollü Uygulamalardan Amerikalıları Koruma Yasası”nın Birinci Değişiklik’ i ihlal ettiğini öne sürüyor. Dava dilekçesinde, yasanın TikTok‘a ByteDance’den ayrılması için bir seçenek sunduğu belirtilse de, şirket gerçekte böyle bir seçeneğin olmadığını, yasanın talep ettiği “nitelikli devir işleminin” ne ticari, ne teknolojik, ne de hukuki olarak mümkün olmadığını belirtiyor.
TikTok, uygulamasının yasaklanmasını önlemek için ABD hükümetine dava açtı
Bu davanın açılması, muhtemelen uzun sürecek hukuki bir mücadelede ilk adım olarak görülüyor. Yasa kapsamında TikTok’un Çinli ana şirketi ByteDance’den ayrılması için bir yıla kadar süresi var, aksi takdirde Amerika’daki uygulama mağazalarında yasaklanacak. Ancak TikTok‘un hukuki itirazları süreci önemli ölçüde geciktirebilir.
Özgür konuşma ve dijital haklar grupları da yasaya karşı çıkıyor, bunun daha fazla yasak için bir öncül oluşturabileceğini savunuyorlar. TikTok da benzer bir argümanla dava açtı ve uygulamasının oluşturduğu iddia edilen ulusal güvenlik risklerinin kanıtlanmamış olduğunu belirtti. Şirketin iddiasına göre, “Eğer Kongre bunu yapabiliyorsa, ulusal güvenliği bahane ederek herhangi bir gazetenin veya web sitesinin yayıncısını satmaya zorlayabilir. Yasa, TikTok tarafından oluşturulduğu iddia edilen tehdidi açıklamıyor… Kongre üyelerinin ve bir kongre komitesinin raporları sadece, TikTok‘un gelecekte kötüye kullanılabileceği hipotetik bir olasılığından endişe duyduklarını gösteriyor, spesifik bir kanıt sunmadan.”